Van Aeijnegem

Henricus van Huynegem werd op 03.11.1722 geboren in Asse, verhuisde naar Sluis en overleed 31.08.1775 als Henricus van Haenegem.

Hij sprak waarschijnlijk het dialect van Asse, de ui wordt als aai uitgesproken: "baaik" (buik), fonetisch geschreven als:
aeijnegem

Sluis
In het dialect van Sluis werd de ui evenmin uitgesproken ("Sluus").
In oude akten zie je de naam evolueren van Huynegem (1722) via Innegem (1756), Haenegem (1759), Aijnegem (1764), Anegem (1765), Haenegem (1775) tot Hanegem (1797).

Van ui naar aa
Het gebeurde vaker; uit de klapper van dopen Merchtem 1596-1797:

Merchtem

Op pagina 110: Joos van Aunegem, onder Van Huynegem

Mogelijk ook Van Huynegem: Angelus Aneghem, gesneuveld in december 1698

Van zwijn naar zwaan: Zwaan

Asse
Lode Pletinckx, Woordenboek van het Asses, vermeldt onder FFP 3, Diftongering:
De standaardtaal heeft alleen sluitende diftongen (ui, ij, ou); het Asses heeft naast sluitende diftongen (diftongen met i als tweede element; vgl. baaik (buik) () en:
De open, palatale [ ##. i ] aai (< Wgm. eo, io in stuiven, staaiven; < Wgm. iu in getuigen, getaaigen; < Wgm. in ajuin, ajaain; < Wgm. in duim, daaim) is het opvallendste dialectkenmerk van het Asses dat tot ver buiten onze streek is bekend en dus vaak zijn weg vindt in het spotzinnetje (een sjibbolet) waarmee het dialect van Asse wordt getypeerd:
Ba ons thaaisj daa(r) hmmen ze daaiven n d daaiven d raaiven dat de plaaimen in de gebuuren staaiven (bij ons thuis hebben ze duiven en die duiven die ruiven dat de pluimen in de geburen stuiven.)
Woordenboek van het Asses, inleiding
De Taalkamer van het Asses

woordenboek

 
 
 

Home