De wa-Rande van Emelgem

Etalageruit van een onthaalmoeder

Een fietstocht door Konijnenland, Waar anders?


De kerk van Emelgem was oorspronkelijk een romaans zaalkerkje, vervangen door een vroeg-gotisch exemplaar dat weer vervangen werd door een 15-eeuwse Hallekerk. Tijdens de beeldenstorm - toen Emelgem nagenoeg ontvolkt geraakte - werd deze verwoest en later met veel moeite hersteld tot de huidige toestand.
Aangezien de oude warande (in 1705 door Engelse en Hollandse soldaten platgebrand, Bron: De Sint-Pieterskerk in Emelgem, E.H.A. Martens - Ph. Despriet, Kortrijk 1983) even ten noorden van de huidige kerk lag, loopt de Warandestraat tussen de kerk, langs het kerkhof en de Ingelmunstersestraat.
Maar het echte Konijnklijke is een eind terug te vinden aan de Dam, bij het begin van de Princessestraat: de Kinderoppas.

Vijfendertigste etappe: naar Ingelmunster

De Warande van Ingelmunster is niet ver maar is dan ook niet de moeite waard, je kunt evengoed direct naar Meulebeke doorfietsen...
Voor de liefhebbers toch nog even de route: Rij de Princessestraat en de Warande uit en sla rechtsaf, de Ingelmunstersestraat in. Steeds maar de weg blijven volgen, doorheen Ingelmunster, de rondweg oversteken, richting Oostrozebeke. Een paar honderd meter voorbij het rondpunt ligt aan de linkerzijde de Warande

warandes