De wa-Rande van Lembeke

Achter het huis van de dierenarts

Een fietstocht door Konijnenland, Waar anders?


We beginnen rustig, want 't is nog ver naar Bellegem. De zwaarste en interessantste etappes komen pas op 't laatst! De Warande van Lembeke is een lommerrijke kakwijk ten zuiden van Lembeke, bereikbaar door bij het rondpunt rechtsaf te slaan, richting de Lembeekse Bossen.
Volgens Roland Lippens, de heemkundige van Lembeke en lookalike van de begrafenisondernemer uit de TV-serie Allo-Allo, zou de naam Warande verder geen historische betekenis hebben. In het mede door dezelfde Lippens geschreven boekje 'Lembeke in het hart van het Meetjesland' had Lembeke echter reeds in 1497 een zgn. 'heerlijke Warande'.
Voor de konijnen rij je in ieder geval naar de woning van de dierenarts, en neem vervolgens het zandweggetje rechts van dit zeer on-Oost-Vlaams uitziende gebouw. Tussen het zand en de kak huppelen hier - sochez en savez -, langs de Bisschopsslag de wilde konijnen.

Tweede etappe: naar Bentille

De Warande van Lembeke ligt ten zuiden van het dorp. De volgende etappe voert naar Bentille: rij naar het noorden, door Lembeke, over de Expressweg naar Kaprijke. Op de Markt linksaf de brede laan in en na 1 km rechtsaf. Blijf deze richting aanhouden, zo kom je via de Galgestraat uit op de weg naar Watervliet. Vooraan het dorp Bentille tweemaal linksaf richting Warande.

warandes